ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ 2


от Здрава Каменова и Гергана Димитрова

Режисьор: Гергана Димитрова

Сценография и костюми: Илиана Кънчева

Хореограф: Ангелина Гаврилова

Музика: Мартин Лазаров

Участват: Калин Костадинов, Юлия Колова, Огнян Симеонов, Делчо Чолаков, Анастас Жайгаров, Петко Каменов, Росица Огнянова, Цветана Горкиева, Капка Пеняшка, София Джустрова, Емона Илиева, Малинка Ганчева-Лютибродска, Ина Георгиева и Ралица Ковачева-Бежан.

Добре дошли в България – страната, в която е открито най-старото обработено злато в света и тази с най-ниските приходи на глава от населението в Европейския съюз. Тук хората могат да направят ВСИЧКО, стига да се обединят. И те се опитват, но все нещо им пречи – телевизиите и репортерите, хората с БМВ-тата, които карат с 300 км/ч, жените, които искат да са еманципирани, хората, които събарят паметници и хората, които градят такива, романтичните измамници, метеоролозите, президентите, предприемчивите хора от малки градчета и селца с незаконен бизнес, великите сили с пъклени планове, инфлуенсърите с безсмислени видеа и най-вече гъстата мъгла, която упорито завладява цялата страна и не иска да се вдигне.

Какво може да обедини тези толкова различни герои? Единствено чудото. И тъкмо то един ден се случва. На фона на тоталното разединение, което е превзело съвременна България, едно дете се изгубва в гората. Далаверите и романтичните измами са начин на препитание на цели български села. Гъста мъгла е обхванала цялата страна, а извънредните репортажи в новинарските емисии акцентират върху запазването на паметника на Съветската армия, съхранението на лева и българските ценности.

„Добре дошли в България 2“ щрихира желанията и вълненията на различни групи хора в съвременна България – от президента, през жителите на малките населени места и самотните жени, до мъжа с БМВ-то, който кара толкова бързо и опасно, че успява да пробие времепространствения континуум и да се озове в 1954-та година. С много хумор, самоирония и любов авторите Здрава Каменова и Гергана Димитрова създават моментна снимка на съвременната българска действителност, базирайки се на действителни събития от последните години. Необичайните ситуации, през които преминават героите превръщат реалността им в поредица от метафори и обръщат вниманието към ценността на изчезващата солидарност, изчезващите усмивки, изчезващата човечност и обич към ближния.

за авторите:

Здрава Каменова (актриса и драматург) и Гергана Димитрова (режисьор и драматург) работят като устойчив авторски тандем от 2010 г. Двете създават пиесите: „Пепеляшки ООД”(номинация за ИКАР 2015, представяна във Великобритания, Финландия, издадена във Финландия), „Праехидно”(ИКАР 2012 за драматургия и режисура, поставяна в САЩ, Франция, Гърция, Канада, издадена на френски език през 2015 г.), „Добре дошли в България” (две номинации за награда Аскеер 2017, участия в множество международни фестивали), „Мовименто /Вариации – пет миниатюри и едно интервю на тема движение“ заедно с Марияна Събева, Ив Лей, Улрике Зиха, „Дом за овце и сънища“ от Здрава Каменова, с режисура на Гергана Димитрова, с премиери в София, Берлин и Цюрих, награда Икар 2019 за музика, номинация за Здрава Каменова за главна женска роля и награда Brücke Berlin 2020 за драматургия от Централна и Източна Европа, издадена на френски език. През 2020 г. двете написват „Случаят Пипилоти Мист“, която Гергана Димитрова прави като Facebook театрален мини-сериал по време на пандемията. През 2019 г. се появява пиесата „Танго в космоса“(издадена на френски език), а през 2021 г. - „Машините са кучки“. Почти всички първи постановки на пиесите са продуцирани от Организация „36 маймуни“, с режисурата на Гергана Димитрова, а в част от тях Здрава Каменова участва като актриса. През 2022 година те пишат пиесата „37 клечки кибрит“, чиито премиери са в София, Щутгарт и Люксембург. Постановката е международна копродукция, която печели награда за най-добър актьор на фестивала „Пиеро“ и става част от селекцията на множество международни фестивали. През 2023 година техни пиеси биват издадени във Франция, Финландия и България, като книгата на български „Праехидно и други пиеси“ обхваща почти всички техни пиеси.

По покана на Врачанския театър Здрава Каменова и Гергана Димитрова пишат през 2024 г втора част на тяхната успешна продукция „Добре дошли в България“, в която осем години по-късно те отново правят моментен портрет на българското общество.

Така се ражда „Добре дошли в България 2“.