Новини

Слънчева линия

  18.05.2022 14:33  
Слънчева линия
Продуцентска компания: KatlZ-РИГА
 
Спектакъл, в който зрителят става свидетел на сцени от семейния живот. Близък свидетел, от когото зависи какво се случва.
Двойката - всеки от тях на 40 г., преживява криза на отношенията след седем години брак и се опитват да намерят начин да останат заедно. 
 
Руският драматург Иван Вирипаев написа пиесата „Слънчева линия“ като напрегнат диалог между двама души за истинска интимност – искряща, иронична, разкриваща различни механизми, които пречат да се виждат и чуват истински.
 
Ролите на съпрузите ще се изпълнят от Андрис Булис, актьор от Рижския театър Дайлес, и актрисата Мария Данилюк, която в момента е по-заета в Русия, но започна като актриса в Рижския руски театър „М. Чехов“.
 
Иван Вирипаев е един от най-добрите и известни съвременни драматурзи в Русия, носител на много награди и отличия, чиито пиеси се поставят успешно не само в Русия, но и в цяла Европа. Текстовете на Вирипаев се запомнят със своя ритъм, самоирония и в същото време сурови трагични обрати.  Всичко е като в живота, където човек изпитва страх, горчивина, радост и забавление. 
 
В Латвия произведенията на Вирипаев са добре познати през последните години, поставени са пиесите „Иранска конференция“, „Вълнение“, „Непоносима дълга прегръдка“ и „Пияна“. 
 
Спектакълът „Слънчева линия“, написан през 2015 г., беше поставен в Русия в Центъра „Всеволод Мейерхолд“ в Москва, с участието на руски театрални и филмови звезди и този спектакъл беше номиниран за наградата „Златна маска“ в няколко категории.
 
Първата продукция на независимата продуцентска компания KatlZ „Войната все още не е започнала“ по пиесата на Михаил Дурненков беше успешно показана не само в Рига - в музикалната къща Daile, а след това и в "Gertrudes Street Theater"  но и в Вилнюс, Талин и Клайпеда. По време на пандемията продуцентката Евгения Шерменева и KatlZ организираха няколко четения на модерна драма - пиеси на Мариус Ивашкевичюс, Гинтарас Граяускас, Елена Гремина, поредица от кратки пиеси на водещи руски драматурзи, тази есен организираха преводи на латвийски и театрални четения на пиеси от автори от Беларус.
 
Творчески екип
Идея, режисура: Евгения Шерменева
Играят: Андрис Булис и Мария Данилюк
Сценография: Даце Игнатова
Хореограф: Дмитрий Гайтюкевич
Звуков дизайн: Оливър Тарвидс
Дизайнер на осветлението: Юлия Бондаренко
Продуцентска компания: KatlZ