Състав

Емил Пеняшки

Емил Пеняшки

Емил Цонов Пеняшки е роден 1962 г. в гр. Кресна. Завършва Френска езикова гимназия и започва работа в детския отдел на Драматичен театър Враца през 1982 г. Творческата му биография започва през 1987 г. след дипломирането му в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ като актьор в новосъздадения Държавен куклен театър Враца. От 2000 г. е част от състава на Драматично куклен театър Враца. В периода 2007-2011 г. е общински съветник и Председател на комисията по култура в Общински съвет Враца. В периода 1994-1997 работи в Куклен театър Кауфбойрен, Германия.

Има повече от 50 значими роли както в куклени, така и в драматични постановки: „Палечка“, „Снежанка и седемте джуджета“, „Мечо Пух“, „Червената шапчица“, „Полет с ръкавица“, „Танцуващи ръце“, „Огнивото“, „Безтегловната принцеса“, „Четири приказки за един змей“ и много други. Участва в драматичните постановки „Чаровна нощ“, „Яго“, „Орфей“, „Вуйчо Ваня“, както и в детските заглавия „Бременските градски музиканти“, „Меко казано“, „Облог“, „Приключения опасни с герои сладкогласни“ и др.

Получава първа награда на фестивала „PIF“ В Загреб за ролята си на Диригента с спектакъла „Кучето, което не можело да лае“, а за ролите му в „Безтегловната принцеса“ получава НОМИНАЦИЯ за награда ИКАР на САБ. 

Показвал умения и талант на международни фестивали в Полша, Белгия, Хърватия, Австрия, Германия, Сърбия, Южна Корея и Япония-цели 5 пъти. Има участия и в родни фестивали – „Аполония“, „Златен делфин“, Пловдив, София, Силистра, Плевен, Ямбол, Благоевград, Пазарджик и др.

Владее френски, немски и руски език.