Международно участие

"Танго" пожъна невероятен успех в Румъния

\

Спектакълът „Танго” от Славомир Мрожек се завърна с куп отличия от ХV Международен фестивал на малките театри в Питещ, Румъния, който беше и ІІ фестивал на театрите на Балканите. Освен трупата от Враца, в проявата се включиха актьори от Одрин /Турция/ и Сегед /Унгария/. Домакините бяха представени от театри в Букуреш, Питещ, Крайова, Ромнико Вълча и др. градове на северната ни съседка.
Врачанският спектакъл беше отличен с награди за най-добър спектакъл на фестивала в Питещ и най-добро представление сред постановките на Балканите, с отличия си тръгнаха режисьорът Николай Поляков, актрисата от Враца Жана Рашева, а диплом имаше и за директора на ДКТ – Враца Анастас Попдимитров – заради усилията в популяризирането на румънския театър на Балканите.
Режисьожрът на „Танго” - Николай Поляков, обяви на пресконференция, че е доволен от спектакъла, който е направен с максимални усилия от негова страна и старание на актьорите Борислав Борисов, Огнян Симеонов, Сава Георгиев, Калина Кипрова, Константин Соколов, Ивелина Полякова и Жана Рашева, както и на хореографа Альоша Миладинов и сценографа Мария Диманова. Поляков допълни, че досега пиесата „Танго” е поставяна няколко пъти в България, но не е срещала интереса на публиката и разбирането на критиката. Този път обаче, Поляков се надява, че това ще се промени, защото „спектакълът е и забавен, и четлив, въпреки абсурдния свят и стилистика на Мрожек”.
Режисьорът припомни някои от най-известните фрази на полския автор:
„Тълпата търси пророк, но най-често намира своя фюрер” и „Живеем постоянно в абсурда, но само от време на време си даваме сметка за това”. Според Поляков, през 50-60 години историята се повтаря и ни среща с едни и същи герои. Затова той предупреди, че приликата с някои действителни лица е съвсем случайна, макар текстът за „Танго” да е писан преди половин век. Точно поради тази причина режисьорът предупреди, че има опасност главният герой в постановката Едек да ни връхлети…
Беше отчетена и ролята на хореографа Альоша Миладинов, благодарение на когото музиката във финалната поанта на спектакъла е по-различна от очакваното. За фон е използвана музика на полската авторка Жустина Ческовска, чиято компарсита прави финалът на „Танго” и оригинален, и неочакван.
„Танго” е второто ново заглавие в репертоара на ДКТ – Враца в неговия 73-и творчески сезон след „Сладкиш от любов” по Карло Голдони. До края на календарната година се очакват още две нови заглавия – по едно за възрастни и деца, с което новите проекти във Враца ще станат 4. Подобно нещо се случва в малко провинциални театри и в единични софийски…