Отворена брачна двойка

Франка Раме и Дарио Фо


01.02.2023 19:00 | 0 Камерна зала

Постановка - Борислав Борисов
Сценография и костюми - Мария Диманова
Хореография - Юлия Колова

Участват - Цветана Горкиева, Калин Костадинов

"Отворена брачна двойка" е пиеса, събрала в себе си комедия, драма, романтика и фарс - всички компоненти на едно свръх интензивно и вълнуващо брачно съжителство. Историята се завърта около съдбата на Антония - жена на прага на нервния срив заради любовните авантюри на съпруга ѝ. Идеята двамата да имат отворен брак е продиктувана от твърдата позиция на мъжа, че моногамията е отвратително нещо. Но дали той ще е на същото мнение, когато след куп перипетии, Антония открива любов в обятията на друг мъж?
Световноизвестният италиански драматург Дарио Фо пише "Отворена брачна двойка" през 1983г. в съавторство със съпругата си Франка Раме. Тя е и първата актриса превъплътила се в ролята на Антония. Провокативните теми и болезнено откровените диалози между съпрузите скандализират обществото и моралните порядки за времето, в което пиесата набира скорост. Разкриват се проблеми от кухнята на семейните огнища, старателно прикривани или неглижирани.
В своя прочит на "Отворена брачна двойка", актьорът и в случая режисьор Борислав Борисов, залага на мъжко-женските брачни взаимоотношения, но не като типажи, а като индивидуални вселени, които в конкретния случай никъде не се пресичат. Целта е зрителя да се потопи в чуждия брак и може би да открие нещо познато, нещо, което да го провокира да цени повече своята половинка. И разбира се, всичко това гарнирано с голяма доза смях.
 
*Снимки - Люба Филипова