Новини

31-во издание на Национален театрален фестивал на малките форми Враца 2021 г.– 11 интимни срещи с театралната публика

  21.10.2021 06:21  

Сложната обстановка, в която се намираме днес поради настъпилите промени, в следствие на епидемичната ситуация с COVID-19, не попречи тазгодишното издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца, да се състои с пълен успех, макар и не в редовното му време през месец май, а в първата седмица на октомври. С чудесна организация от страна на театъра, за спокойствието на зрителите, както и на целия театрален екип, бяха спазени всички изисквания на Министерство на здравеопазването, в резултат, на което фестивалът протече с нужното спокойствие, но и с вълнение от фестивалната програма и срещата с различни театрални трупи от цяла България. Паралелно с българските спектакли, по традиция към фестивала, участие в него взимат и поканени чуждестранни представления като част от Международния фестивал NEW EUROPEAN THEATRE ACTION – NETA. Тази година предвидената международна програма отпадна, поради невъзможността на повечето поканени държави да напускат страната, отново подари епидемичната обстановка. Въпреки това фестивалът предложи ярка, наситена и любопитна програма. Между 1-ви и 7-ми октомври публиката и гостите на град Враца имаха възможността да гледат 11 представления, подбрани от селекционера на фестивала тази година – театралния критик и театровед Никола Вандов, с богат афиш от различни театрални сцени на България, с трупите на театри от София, Варна, Русе, Шумен, Пловдив, Бургас.

31-вото издание на фестивала имаше своя силен старт с две премиерни представления на Драматично-куклен театър Враца, които днес могат да се гледат като част от редовната програма на театъра. Първото заглавие е „Гостилничарката“ от италианския драматург Карло Голдони, с преводач и режисьор Весела Василева. Сценичната версия ни представя романтична комедия в стил гротеска, в същото време с много добре разработени психологически роли на всеки един от актьорите – Сабина Коен, Огнян Симеонов, Кирил Стаменов, Борислав Борисов, Деян Жеков, Калин Костадинов, Ивайло Вълчев, Ралица Ковачева-Бежан, Милена Милчева. С ефектни костюми, дело на Елена Иванова, автор и на сценографията, представлението ни въвлича в атмосферата на хотела на гостилничарката Мирандолина (в ролята Сабина Коен), където ще станем свидетели на ярки сценични, на моменти акробатични изпълнения, суинг танци, музика и песни изпълнени на живо под звуците на пиано и китара.

Следващата премиера, представена за пръв път на фестивала, а днес част от редовната програма на Драматично-куклен театър Враца е „Двайсет хиляди страници” от шведския писател и драматург Лукас Берфус, в превод на Владко Мурдаров. Режисурата и музиката в представлението са на Дамян Тенев, млад актьор и режисьор, търсещ отговори на въпросите кои и какви са ценностите на съвременния човек и каква е тяхната стойност. Един интригуващ спектакъл, в който можем да се вгледаме по-дълбоко и да разберем какво вълнува и терзае човешката личност днес. В ролите ще видим актьорите Борислав Сарафанов, Цветана Горкиева, Емона Илиева, Веселин Мезеклиев, Венета Иванова, Камелия Лишковска, Малинка Ганчева-Лютибродска, Петър Горанов и Теодор Софрониев. Сценографията и костюмите са на Радостина Тодорова.

Фестивалът тази година се откроява  с четири представления с български заглавия на романи и пиеси. Драматичен театър „Сава Огнянов” Русе предложи на публиката спектакъла „Мъжка Задушница” по книгата на поп Минчо Кръстев – „Видрица”. Режисьор е Емил Бонев, сценографията и костюмите са дело на Виолета Радкова, с участието на Николай Урумов и Светла Петкова.

Следващият спектакъл, който също ни връща назад в историята, в  различно време за България, е на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Варна, по романа „Поразените” на Теодора Димова, отличен с наградата за български роман на годината "13 века България" за 2020 г. Сценичният вариант и постановка е на Стоян Радев Ге. К., с композитор Калин Николов. Актрисите на Варненския театър – Веселина Михалкова, в ролята на Райна, Даниела Викторова като Екатерина, Петя Ангелова, в ролята на Виктория и Полина Недкова като Александра, пресъздават с всяка частица на тялото си, съдбите на едно дете и три жени, чиито съпрузи са репресирани след девети септември 1944 година – осъдени от Народния съд и убити.

Знаковата българската пиеса на Маргарит Минков –  „Въведение в тяхната картина”, представи Драматично-куклен театър „Васил Друмев” Шумен, под режисурата на Стайко Мурджев, със сценография и костюми  на Петя Боюкова,  музиката – дело на Петър Дундаков, хореография и пластика на Станислав Генадиев, с актьорите –  Стоян Радев, Янислава Линкова, Александра Михайлова, Ивайло Захариев, Цветан Пейчев, Светльо Иванов.

На фестивала зрителите имаха възможността да видят и спектакъла на Театър 199 „Валентин Стойчев” София – „Боклук“ по едноименната пиеса, написването, на която е дебют за актрисата Елена Телбис, наградена с „Икар“ 2021г. за драматургичен текст. Останалата част от екипа: постановка – Ивайло Христов, сценография – Марина Янева, с участието на Светлана Янчева, Анастасия Лютова, Весела Бабинова/Елена Телбис. „БОКЛУК“ печели награда „Аскеер“ 2021 г. за най-добро представление; за съвременна българска драматургия и  за водеща женска роля на Анастасия Лютова. Получава и награда „Икар“ 2021 г. за най-добър спектакъл и награда на публиката.

В останалата част от програмата видяхме и други много добре подбрани камерни спектакли: от Театър „Възраждане” София, представлението „За едно явление от електричеството” по повести и разкази на А.П. Чехов, с преводач Людмил Димитров, режисьор – Стилян Петров, сценограф – Венелин Шурелов, костюми – Елица Георгиева, музика – Мишо Шишков-син, хореограф – Теодора Попова, с участието на актьорите Свежен Младенов, Мариана Жикич, Йордан Ръсин, Донка Аврамова-Бочева, Георги Златарев, Анатоли Лазаров. От Драматичен  театър „Адриана Будевска”, Бургас спектакъла „Последният янки” от Артър Милър, с преводач Меглена Караламбова, постановка – Николай Ламбрев-Михайловски, сценография и костюми – Чайка Петрушева, мултимедия  – Слави Георгиев, танц-вариации  – Стефан Николов и Магдалена Янева и актьорите Тихомир Благоев, Невена Цанева, Николай Стоименов, Аглика Бояджиева. От Народен  театър „Иван Вазов”, София „Какво да правим с виолончелото” от румънския драматург Матей Вишниек, преводач – Огнян Стамболиев, режисьор – Николай Поляков, сценография и костюми – Марина Райчинова, пластика – Ана Пампулова, участват актьорите Валентин Танев, Снежина Петрова, Марин Янев, проф. Анатоли Кръстев. От НДК Театър  „Азарян”  София видяхме „Косвени щети” по книгата на Светлана Алексиевич „Войната не е с лице на жена”. Един спектакъл на млад екип с режисьор Максима Боева, сценография и костюми – Киряна Аврониева, музика – Михаил Шишков-баща и  актьорите Анелия Мангърова, Катерина Стоянова, Владинелла Кацарска, Анна-Валерия Гостанян, Дайяна Димитрова, Елена Иванова.

Фестивалът закри програмата си с още един спектакъл на режисьора Стайко Мурджев –  „Слава” от Питър Куилтър,  на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” Пловдив,  с преводач – Маргита Гошева, сценография и костюми – Петя Боюкова, музика – Петър Дундаков, сценична пластика – Мариана Йотова,  с актьорите Ивана Папазова, Димитър Банчев, Атанас Атанасов, Мариана Йотова, Боряна Братоева, Елена Кабасакалова. Спектакъл, отличен с награда „Икар“ за режисура на Стайко Мурджев, за поддържаща мъжка роля на Димитър Банчев и Награда „Златен кукерикон“ 2020 г. за спектакъл.

Журито на фестивала – Копринка Червенкова, Явор Койнаков и Стефан Янков определи и наградите, които бяха връчени на участниците след края на фестивалната програма. За режисура наградата се даде на Николай Поляков за спектакъла „Какво да правим с виолончелото”, Народен театър „Иван Вазов” София и на Максима Боева  за спектакъла „Косвени щети”, НДК Tеатър „АЗАРЯН” София. За костюмография наградата отиде при дамите Елена Иванова за спектакъла „Гостилничарката”, ДКТ – Враца и Петя Боюкова за спектакъла „Слава”, ДТ „Н. О. Масалитинов”, Пловдив. За женска роля награда получиха Снежина Петрова за „Какво  да правим с виолончелото” НТ „Иван Вазов“ София и Сабина Коен за „Гостилничарката” ДКТ Враца. За мъжка роля наградата отиде при актьорите Марин Янев и Валентин Танев за  „Какво  да правим с виолончелото”, Народен  театър „Иван Вазов”, София. Проф. Стефан Драгостинов връчи наградата за музикално изпълнение на живо на актьорския състав на спектакъла „Гостилничарката”.

Тазгодишното издание на Националния фестивал на малките форми във Враца беше истинско събитие за началото на театралния сезон 2021/2022, на което бяха представени различни и ярки спектакли, селектирани с голямо разнообразие и богат актьорски талант.