Двайсет хиляди страници

Лукас Берфус


10.11.2022 19:00 | Камерна зала

Преводач – Владко Мурдаров
Режисьор – Дамян Тенев
Сценография и костюми – Радостина Тодорова
Музика – Дамян Тенев
 
Участват - Борислав Сарафанов, Цветана Горкиева, Емона Илиева, Веселин Мезеклиев, Венета Иванова/Сабина Коен, Камелия Лишковска, Малинка Ганчева-Лютибродска, Петър Горанов, Теодор Софрониев.

Тони, съвсем обикновен млад мъж, става жертва на инцидент. Докато се опитва да влезе в контейнер, за да вземе от там стар фотоапарат, който му е направил впечатление, огромен кашон с двайсет и пет тома история пада върху главата му. Отново на крака, светът е различен за Тони. Двайсетте хиляди страници, който са паднали върху него, сега са запаметени в главата му, дума по дума, изречение по изречение. Но историите, които съдържат тези страници започват да го преследват, събуждат в него чувства, които той не можа да си обясни – те започват да го измъчват. Това са истории от Втората Световна Война, човешки истории, истории за насилие и болка, истории за нехуманно отношение на човешко същество спрямо друго човешко същество, истории за човешката низост. Търсейки отговор на въпроса, как е възможно всичко това, Тони посещава човека, който е хвърлил кашона върху главата му, но той се оказва отчаян професор на прага на лудостта, след това попада в гражданско радио, след това в телевизионен формат наречен „Мегаталантът”, след това в…

„Двайсет хиляди страници” е трагикомедия за липсата на разбиране в съвременното общество, за самотата сред „свои”, за стойността на паметта , за изменените ценности.

„Двайсет хиляди страници” е текст за обществото в упадък, за липсата на справедливост, за човека превърнат в продукт.

„Двайсет хиляди страници” е приказка за любовта и надеждата.