Новини

"ЗА СВЕТЛОТО, КОЕТО БЕ" с номинация за режисура на ИКАР 2020

  03.02.2020 09:12  
\

Перлата в репертоара на Врачански театър - поетичният спектакъл "За светлото, което бе", е номиниран в категория режисура на тазгодишните награди ИКАР. Носителят на номинацията - проф. Маргарита Младенова за първи път работи с екипа на Драматично-куклен театър - Враца и споделя, че същинската причина да работи с трупата на Враца е "заради начина, по който актьорите в нея гледат на театъра, любопитството им към предизвикателства и провокации, заради глада им за сериозна работа."

"За светлото, което бе" е поетичен спектакъл по творби на български поети и разказва за живота на българската интелигенция. Проф. Младенова съчетава в няколко поетически блока текстове на Димитър Подвързачов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Тома Измирлиев, Алеко Константинов, Димитър Бояджиев, Христо Ясенов, Николай Лилиев, Доба Габе, Елисавета Багряна, Александър Вутимски. Драматургическата нишка преминава през живота на бохемата от началото на миналия век и разказва за техните любови, раздели, социални борби, изповеди, откровения, завещания.

За желанието си да изследва тези, на пръв поглед, отминали времена, проф. Младенова казва, че "щом и до днес продължават да вълнуват, то значи те не са мъртви, а просто са затиснати, потънали и могат да бъдат събудени. В такива "експедиции", театърът има какво да прави - да раздвижи пластовете на хората. На тези, които правят, създават и на тези, които гледат, които са съучастници. Те не са пасивни зрители, още по-малко само консуматори на някакво забавление."

Актьорският екип на спектакъла разбира мисията, с която влиза в процеса и в неговия резултат и всички участници в творческия път на "За светлото, което бе" осъзнават обогатяването от подобен процес и от срещата с професор Маргарита Младенова.

Опоненти на проф. Младенова в категория режисура са Стайко Мурджев с постановката "Слава" от Питър Куилтър, Драматичен театър "Николай Масалитинов" - Пловдив и Стилиян Петров със "За едно явление от електричеството" по Антон Чехов, Театър "Възраждане."

Целият екип на Драматично-куклен театър - Враца с гордост осъзнава, че самата номинация е признание и успех и стиска палци статуетката да отиде при проф. Маргарита Младенова.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в деня на българския театър - 27-ми март.