Фестивал

Награди на ХХVІІ НФМТФ и VІ НЕТА 2016г.

Протокол

         Днес, 21.05.2016 година, журито на Националния фестивал на малките театрални форми – „Враца 2016” в състав: доц. д-р Светлана Байчинска – председател, Крум Гергицов и Асен Константинов, след обсъждане на деветте включени в афиша на фестивала български спектакли, реши да присъди следните награди:

1. За режисура

І награда на Неда Соколовска за авторския вербатим спектакъл „Оттука започва България” на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен

ІІІ награда на Тамара Янков за постановката на пиесата „Отблизо” от Патрик Марбърр прдукция на Драматично-куклен театър „Враца”

2. За сценография

І награда на Неда Соколовска и Диляна Асенова за сценичната среда на „Оттука започва България”, продукция на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” –Шумен

ІІ награда на Красимира Серафимова за сценичната среда на спектакъла „Театър, любов моя!” от Валери Петров, продукция на Театър 199 „Валентин Стойчев” - София

3. За актьорско изкуство

І награда на актьорите, участващи в спектакъла „Оттука започва България”, продукция на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” –Шумен: Мария Григорова, Стефани Лечева, Василия Дребова, Валентин Ченков, Светломир Радев и Милен Димитров за истинно-документална и силно въздействаща ансамблова игра.

4. За женска роля

І награда на Стефка Янорова, Лилия Маравиля, Красимира Кузманова и Касиел Ноа Ашер в спектакъла „Театър, любов моя!” от Валери Петров на Театър 199 „Валентин Стойчев” - София

ІІ награда на Сабина Коен за ролята на Алис в спектакъла „Отблизо” от Патрик Марбър на Драматично-куклен театър – Враца.

ІІ награда на Гергана Плетньова за ролята на Елида в спектакъла „Жената от морето” от Хенрик Ибсен на Театър „Българска армия” - София.

4. За мъжка роля

І награда – не се присъжда

ІІ награда – не се присъжда

ІІІ награда на Анатоли Бенкин за ролята на Лари в спектакъла „Отблизо” от Патрик Марбър на Драматично-куклен театър – Враца.

За техническо обезпечаване на спектаклите от афиша на фестивала награда получава техническия екип на Драматично-куклен театър – Враца.

Наградата за музикално изпълнение на живо, връчвана от проф. Стефан Драгостинов, се присъжда на Коста Павлович за спектакъла „Перикъл” на Театър – Шабац, Сърбия.

 

П Р О Т О К О Л №1

На заседание  жури на  Международен фестивал на NETA от 21.05.2016 г.

ПРИСЪСТВАТ:

        Председател – МАКАРОВА НОРА     - Русия

        

членове:    1. ВАНЧО РИСТОВ                  - Македония

                   2. ЮРИЙ ЮШКЕВИЧ             - Украйна

                   3. НИКА АРХАР                       - Словения

                   4. ВЕСЕЛИНА ГЮЛЕВА        - България

                         

СЛЕД ОБСЪЖДАНЕ, ЖУРИТО  ПРИСЪЖДА СЛЕДНИТЕ НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА NETA

За актьорски дует на АЛЕКСАДРУ РЕПАН И МИРЧА АНДРЕЕСКУ в спектакъла „Посетителят” от Ерик-Еманюел Шмит, режисьор Клаудиу Гога на театър „Нотара” – Букурещ, Румъния.
За успешно представяне на сцена на авторска композиция  на МИРЕЛ КНЕЗ в спектакъла „Ирена! Или не мога повече!”  от Мирел Кнез, режисьор Ник Апър на Словенски театрален институт – Любляна, Словения.
За най-добър спектакъл на „НОРА” от Хенрик Ибсен, режисьор Ник Апър на ДКТ – Враца, България.
За режисура на НИКИТА МИЛИВОЙЕВИЧ и за НАЙ-ДОБЪР АКТЬОРСКИ АНСАМБЪЛ на спектакъла „Перикъл” от Уилям Шекспир на театър Шабац, Сърбия.
За най-добър моноспектакъл  на СИЛВИЯ БЕРЖЕ за ролята в „Завета на Ванда” от Жан Пиер Симеон, режисьор Жули Брошен – Приятели в играта и Ателие съвременен театър, Париж, Франция.
Специално поощрение на КАМЕЛИЯ ЛИШКОВСКА за ролята на Нора от едноименния спектакъл на ДКТ – Враца, България.