Новини

Президентът на НЕТА гледа премиерата на "Нора" във Враца

  04.11.2015 15:20  
Президентът на НЕТА гледа премиерата на \

Президентът на Нова европейска театрална мрежа (НЕТА) Благой Стефановски уважи премиерното представление на „Нора” от Хенрик Ибсен, което беше показано за първи път във вторник (3 ноември) вечерта в камерната зала на ДКТ-Враца. Бившият министър на културата на Македония и шеф на НЕТА дойде в града под Околчица специално за представлението на словенския режисьор Ник Апър, което предизвика огромен интерес у местната публика. Сред зрителите бяха македонският режисьор Люпчо Горгиевски и Ване Патриков, директор на фестивала „Ристо Шишков” в Струмица, Македония.

„Смятам, че тази „Нора” на Ибсен е по-интересна и по-актуална от класическото произведение, познато от 130 години насам. Главната героиня е същата бунтарка, която познаваме от „Куклен дом”, но има и нов елемент на нейното противоборство срещу патриахалния свят. Тя се сблъсква със задължението, с дълга към банките – нещо, с което ни се налага да се сблъскваме и на всички нас. Направих този спектакъл, защото актьорите от врачанския театър са най-добрият за този текст”, коментира след премиера режисьорът Ник Апър. Той пожела на екипа, реализирал спектакъла, да обиколи с него Европа.

В постановката участват Камелия Лишковска, Огнян Симеонов, Анастас Попдимитров, Росица Огнянова и Калин Костадинов.

„Нора” от норвежкия драматург Хенрик Ибсен е третото ново заглавие в репертоара на врачанския театър от началото на неговия 77-и творчески сезон.