Новини

Два пъти играят "Забрадка на слънцето" във Враца

  12.01.2015 12:58  
Два пъти играят \

Спектакълът „Забрадка на слънцето” стана още по-актуален през последните дни, на фона на варварския атентат и убийството на десетки хора в Париж. Това е една от причините, ръководството на ДКТ – Враца да промени седмичната си програма извънредно и да позволи на зрителите си да имат двойна възможност да гледат творбата – във вторник, на 13 януари, и в четвъртък, на 15 януари. По този начин културната институция се присъединява към вълната от недоволство срещу избиването на журналисти и невинни граждани в сърцето на Франция. Това е начинът, чрез който ДКТ – Враца заявява своето „Je suis Charli”. Трупата вече изрази своята гражданска позиция и по време на премиерата на най-новото си заглавие „Родолюбци” от Радослав Дорич, когато актьорите, режисьорът и сценографът излязоха с надписи „Je suis Charli” на сцената.
Защо точно „Забрадка на слънцето”? Защото творбата дискутира именно ислямския фундаментализъм и проблемите, които имат десетки хиляди млади жени от Близкия изток заради верските предразсъдъци на своите сънародници.
Текстът за творбата е на Кирил Топалов /посланик на България във Ватикана/, а режисьор на постановката е Анастас Попдимитров.