Новини

Николай Урумов се поклони със спектакъл на учителите си в театъра и киното

  14.10.2014 13:37  
Николай Урумов се поклони със спектакъл на учителите си в театъра и киното

Изключително актуален за настоящата политическа ситуация се оказа финалът на спектакъла „Една нощ с героите на Ники Урумов”, който популярният актьор поднесе на театралната общност от Враца и региона в понеделник /13 октомври/ вечерта. Макар и с монолог от творбата му „За секса, политиката и други просташки неща”, Урумов накара публиката да повярва, че е възможно народът да поиска сметка от политическата класа заради дългия 25-годишен преход.

Авторският спектакъл на Урумов продължи повече от предварително обявените 60-70 минути. Нещо повече, той продължи двойно повече, но никой в голямата зала на врачанския театър не си тръгна по средата на представлението, нямаше нито един отегчен от свежия хумор на комедийния актьор. Неговите монолози бяха накъсвани умело от песни, които Урумов изпълняваше за радост на зрителите.
Зрителите научиха от този спектакъл какво е да имаш повече от 60 театрални и 70 кино и телевизионни роли, какво е да си работил със звезди от сцената като Георги Калоянчев, Петър Слабаков, Георги Черкелов, Константин Коцев, Стоянка Мутафова… И всичкото това беше събрано в една модерна антология от образите на Ники Урумов. Какво са те обаче без неговата трактовка за Бай Ганьо? Вместо репликите на Алековия герой обаче ви предлагам да чуете какво е написал през 1871 г. Добри Войников в „Криворазбраната цивилизация” и дали думите му имат покритие и днес: "Нещо ние не разбрахме от Европата, нещо тя ни излъга, нещо остана неясно. Криво не я разбрахме..."