Новини

"Тобелия" отива на турне в Черна гора

  30.09.2014 16:48  
\

Драматично-кукленият театър във Враца се отправя на поредното си турне. Между 7 и 9 октомври трупата от града под Околчица е поканена да участва в Биеналето на европейския театър, което се организира на всеки две години от Народния театър на Черна гора. На сцени в столицата Подгорица ще си дадат срещи най-добрите продукции от балканските и европейски държави.
Врачанският театър ще се включи в това културно състезание с едно от най-новите си заглавия „Тобелия” от черногорския автор Любомир Джуркович. Съставът, реализирал „Тобелия”, е твърде пъстър дори за балканските стандарти – режисьор е словенецът Ник Ъпър, а в него участват актриси от Враца и Битола, Македония. Самата творба е копродукция между театрите в града под Околчица, Битола и словенската столица Любляна.
Режисьорьорът на творбата – словенецът Нико Горшич, който се представя под творческия псевдоним Ник Ъпър, разкрива, че "творбата е написана през 1987 година, т.е. през ХХ век – столетие, от което се очакваше да покаже проекта за новия човек."
В центъра на „Тобелия” стои един мит, запазен от древността и до днес в черногорско-албанските региони. Той се реализира в семействата, където липсва мъж. Една от девойките бива избрана за главатар на фамилията и се сдобива с мъжки привилегии. Това обаче й носи и забраната да създава семейство и да ражда деца, което според местните разбирания е тежко бреме.
Актрисата от врачанския театър Росица Огнянова разкрива какво всъщност значи „тобелия”: „Това е древен балкански обичай. В пиесата става въпрос за черногорки, които на практика научават за този исконен свой обичай от холандски изследовател…
Тобелия се случва и днес, макар и не в толкова краен вариант, когато на нас ни се налага да се грижим за своите възрастни родители. Така младият човек се отказва от личния живот и от семейството си, за да отдаде дължимото на своите родители.”

На сцената играят само жени, като около тях витае присъствието на мъжа. Част от актьорското присъствие осигурява Йоана Поповска, която в Македония наричат „македонската Стоянка Мутафова”: "Аз съм много щастлива, че съм тук и че правим този спектакъл… Играя вече в трети спектакъл, благодарение на директора на врачанския театър Анастас Попдимитров, с когото реализирахме успешните заглавия „Столовете” от Йожени Йонеско и „Боб” от Елин Рахнев.”
Най-драматична е ролята на Камелия Лишковска.
Музикалният фон е подходящ за епохата, в която е създадена творбата, а от сцената звучи югорок, което прави спектакъла много близък както на българската публика, така и на естетите от страните в бивша Югославия.
През последните месеци „Тобелия” обра няколко награди от международни фестивали. Тя беше отличена по време на ІV фестивал на НЕТА във Враца, проведен през месец май. През юли си тръгна с награда за най-добър спектакъл от фестивала „Актьор на Европа”, който се организира от Албания, Македония и Гърция, а преди 10-ина дни спечели и ІІ награда на международния фестивал „Ex Ponto” в словенската столица Любляна