Новини

Грандиозен успех на врачанския театър

  24.09.2014 16:28  
Грандиозен успех на врачанския театър

Спектакъл на Драматично-кукления театър във Враца беше класиран на второ място по време на ХХІ Международен театрален фестивал „Ex Ponto”, който се проведе преди дни в столицата на Словения – Любляна. Постановката „Тобелия” от Любомир Джуркович, на режисьора Ник Ъпър, която е копродукция на Нова европейска театрална асоциация /НЕТА/, ДКТ – Враца, Малък драмски театър от Битола /Македония/ и „Ex Ponto” от Любляна, беше наредена непосредствено след победителите от Мексико.
Това е поредно признание за врачанския театър, който във втора поредна година печели второ място, след като миналата година „Столовете” от Йожени Йонеско също получи признанието на публиката в Словения.
Според директора на ДКТ – Враца Анастас Попдимитров, успехът е грандиозен:
„Искам да отбележа, че фестивалът в Любляна е един от най-реномираните в Европа. Съвсем малко не ни достигна да сме първи, като разликата с победителя – трупата от Мексико, е минимална. На трета позиция, далече зад нас, се нареди македонска продукция „Швейквъв Втората световна война” от Бертолт Брехт”
„Това е сериозно признание, тъй като в този фестивал подреждането не е субективно и не се прави от жури, а от публиката, която на излизане от залата след представлението, гласува. Нашето представление се игра на две сцени, пред пълни зали, за които билетите бяха продадени предварително….
Наградата е поредна, след като това лято „Тобелия” получи и наградата на фестивала „Актьор на Европа”, който се провежда между три държави – Албания, Македония и Гърция”
, допълни Анастас Попдимитров.
След 2 седмици спектакълът „Тобелия” заминава на поредното си турне. Между 7 и 9 октомври врачанската трупа ще го представи на Биеналето на европейския театър, което се организира от Националния театър на Черна гора в столицата Подгорица.
Припомням, че през юли т.г. спектакълът „Тобелия” получи наградата за най-добър спектакъл на Международния фестивал „Актьор на Европа”, който е организиран от три държави – Албания, Македония и Гърция.

КАК ГО ОТРАЗИХА МЕДИИТЕ:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1330406
http://www.tribali.info/bg/poreden-uspeh-na-vrachanskiya-teatar-zad-granitsa/#.VCOoZFfT42w
http://konkurent.bg/article/28638/otlichiha-spektakul-na-vrachanskiia-teatur-v-sloveniia
http://www.vratzaplus.com/index.php?lang=bg&r=home/t163/t18633