Новини

Врачанският театър получи наградата на Враца

  01.06.2014 14:10  
Врачанският театър получи наградата на Враца

На тържествена сесия на общинския съвет във Враца днес /1 юни 2014/ бяха отличени почетните граждани и носителите на наградата на Враца. Събитието се състоя в градската концертна зала, в която дойдоха народни представители, евродепутати, митрополит Калиник, председателят на ученическия общински съвет Николай Николов и делегации от Серпухов, Москва, Вилньор льо Роа, Франкфурт на Одер, Кичево, Щип, Нитра, Долж, Рига, Босилеград, Голо бърдо, Полша и Украйна, както и почетният консул на България в Марсилия.
Тържеството започна с българския химн и с химна на Европа, след което кметът на Враца Николай Иванов приветства всички с празника на Враца:
„Безспорно е едно – 1 юни носи всички най-вълнуващи чувства от емблематичните за Враца и България Ботеви дни, привлича и събира в подножието на Врачанския балкан хиляди Ботеви поклонници и гости от страната и чужбина. Това са наистина паметни мигове, в които се оглеждат нашите дела и изяви, посветени на Деня на града и на 138-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговите четници“, заяви в приветствието си кметът Николай Иванов.
Преди председателят на местния парламент Малина Николова да обяви тазгодишните носители на наградите на Враца, актьорът Борислав Борисов изпълни Ботевото стихотворение „Жив е той, жив е“.
Дългогодишният председател на настоятелството на читалище „Развитие” Румен Павлов първи беше награден като почетен гражданин. Той се обърна с благодарности от трибуната, но и с обещанието „да работи така, че читалище „Развитие“ да посрещне достойно 150-та си годишнина” след 5 г. Посмъртно за „почетен гражданин“ бе обявен Първан Първанов за приноса му в развитие на хуманитарните дейности. Неговият внук взе отличието и заяви, че дядо му е бил човек, достоен за всяко европейско общество.
Наградата на Враца за 2014 г. в областта на културата отиде при колектива на драматично-кукления театър, чийто директор Анастас Попдимитров обеща, че тя ще заеме най-високо място във витрината на институцията и в ценностната система на колегите му:

"Врачанският театър е на 75 години и през това време успя да устои на много бури. Творците в него работиха и сега работят без значение каква е политическата конюктура. Доказателство за това е, че великият Димитър Гочев преди да се превърне в драматург от европейска величина изкара 6 години именно във врачанския театър...

Врачанският театър има много награди във витрината си. Но тази, сегашната, ще стои най-високо в нея и в ценностната система на моите колеги. Тази награда е на града под Околчица, на българската Голгота, където беше разстрелян българския гений Ботев, за да възкръсне българщината!"
Вторият подобон приз, но за спортни постижения, получи Асен Асенов. Състезателят на клуб „Арис“ благодари на треньора си Ангел Иванов, кмета Николай Иванов и общинския съвет. Парична награда и диплом пък бяха връчени на фотографа Тони Дуковски за дългогодишната му работа, чрез която е съхранил незабравими мигове за Враца и врачани. Той заяви, че 1 юни е вторият му рожден ден, тъй като се чувства като детето на града. Призьорите бяха наградени от зам.-председателите на местния парламент Цветелина Дамяновска, Валери Стаменов, Златка Карамелска, Борислав Стоев и лидерът на законодателния орган Малина Николова.
 

КАК ГО ОТРАЗИХА МЕДИИТЕ:

http://konkurent.bg/article/18113/vruchiha-nagradite-na-vraca

http://tribali.info/bg/hilyadi-hora-prepalniha-ulitsite-na-vratsa-za-praznika/#.U4sJpCg424I

http://vratzanews.com/bg/vrachiha-nagradite-na-vratsa-na-tarzhestvenata-sesiya-na-obshtinski-savet-vratsa/

http://bnr.bg/vidin/post/100415486

http://www.vratzaplus.com/index.php?lang=bg&r=home/t160/t189/t17497

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1273838