Новини

Ясни са наградените от театрални фестивали

  23.05.2014 10:38  
Ясни са наградените от театрални фестивали

25-ият Национален фестивал на малките театрални форми и 4-ият Международен фестивал на камерните театри, организиран от НЕТА завършиха снощи (22 май), а малко преди полунощ журито обяви имената на наградените.
Председателят на комисията проф. Васил Стефанов обяви, че се присъждат две първи награди за режисура – на Лилия Абаджиева за спектакъла „Дневникът на един луд” от Н.В.Гогол на Хасковския театър и на Николай Поляков за постановката „Още веднъж, ако позволите” от Мишел Трамбле, дело на ДКТ-Враца. Втора награда отиде в ръцете на Владлен Александров за спектакъла „Прах в очите” от Дьорд Шпро на ДСТ „Алеко Костантинов”. Трета награда в тази категория не беше присъдена.
Журито в състав проф. Васил Стефанов и членове проф. Кристина Тошева и Стефан Янков, даде само една награда – първа, за сценографията и костюмите на Теодора Лазарова в спектакъла „Глас” на Пловдивския театър.
Първа награда за главна женска роля отиде у Ивана Папазова заради моноспектакъла „Глас” на Пловдивския театър. Станка Калчева пък получи втора награда за участието си в постановката „Още веднъж, ако позволите…” на Врачанския театър. Нейният партньор и директор на местната трупа Анастас Попдимитров получи втора награда за главна мъжка роля за участието си в същия спектакъл на ДКТ-Враца. Журито присъди първата награда в тази категория на Николай Урумов за представленията „Дневникът на един луд” от Н.В.Гогол и „Прах в очите” от Д.Шпиро.
Специална награда беше дадена и на студентите от Нов Български университет, които представиха във Враца спектакъла на режисьора Теди Москов „Карай да върви” по „Кандид” от Волтер.
Проф. Стефан Драгостинов присъди традиционната награда за най-музициращ актьор на гръцката актриса Криса Йоаниду за спектакъла й „Човекът, който…” от Матей Вишниек.
Журито, което оценяваше представленията в МФКТ, раздаде награди на всички участващи трупи. Експертното мнение дадоха: Нора Макарова /Русия/, македонците Тодор Кузманов и Гоце Ристевски, Симон Грабовац от Сърбия и Веселина Гюлева.
На спектакъла „Народен враг” от Хенрик Ибсен, копродукция на „Teatre of an actor„ (Македония) театър „ODA” (Косово) с режисьор Дино Мустафич беше дадена награда за оригинален съвременен прочит.
На Криса Йоаниду – награда за женска роля за спектакъла „Човекът, който…” от Матей Вишниек с режисьор Павлос Данелатос.
Спектакълът „Старомодна комедия” от Александър Арбузов с режисьор Василе Тома на театър „Нотара” получи отличие за най-добър актьорски ансамбъл на Ада Наврот, Василе Тома и Дан Клучинши.
На спектакъла „План Б” от Мария Чолпа, режисьор Слободан Милатович, на Херцеговинския театър (Черна гора) – награда на актьорите Душан Ковачевич, Юлия Милачич и Сузана Вагра за експресивна и ярка игра на сцената.
На спектакъла „Корекция” от Зоран Гаши с режисьор Ник Ъпър на Малък драмски театър (Битола, Македония), копродукция на Македония, Словения и България – награда ефектен мултимедиен дизайн.
Спектакълът „Медея – майка ми” от Иван Добчев в съавторство със Стефан Иванов, режисьори Маргарита Младенова и Иван Добчев на ТР „Сфумато” беше отличен за нов театрален език.
На спектакъла „Тобелия” от Любомир Джуркович с режисьор Ник Ъпър на Драматично-куклен театър Враца – награда за единство на режисьорското решение и актьорската игра.
На спектакъла „Сойките” от Александру Кирицеску с режисьор Матей Вароди на Театър”Al.Davila” – награда за сценография и костюми.
 

КАК ГО ОТРАЗИХА МЕДИИТЕ:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1268630

http://www.tribali.info/bg/vrachanskiyat-teatar-si-podeli-parva-nagrada-za-rezhisura/#.U4Lt-HZjHYE

http://www.tv-vratsa.bg/bg/vrachiha-nagradite-ot-25-tiya-festival-na-malkite-teatralni-formi/