Новини

Йордан Плевнеш представи книга във Враца

  22.05.2014 20:54  
Йордан Плевнеш представи книга във Враца

Македонският поет, драматург и дипломат Йордан Плевнеш представи днес във Враца пиесата си "Р". Книгата е издадена от фондация "Балканика", съобщи на представянето нейният президент Николай Стоянов: "Ние работим отдавна с него. Може да се каже, че сме балканофили. Аз ръководя международна фондация "Балканика", в която членуват 7 страни. Той ми помага на мен, а аз – него. Йордан създаде фестивал на югоизточното кино в сърцето на Париж, което съществува вече четвърта година", заяви Николай Стоянов. Любопитен детайл от биографията на Стоянов е факта, че съпругата му е от Враца.

Йордан Плевнеш пристигна за събитието от Париж, тъй като от години живее във френската столица. В петък, на 23 май, той ще получи от министъра на културата д-р Петър Стоянович печат "Златен век: Симеон Велики" заради приноса си към културата на балканските народи. На път за София Плевнеш дойде във Враца, за да уважи НФМТФ и МФКТ в града под Околчица, където беше посрещнат с уважение и признателност. Ето какво сподели той при представянето на книгата си във Враца:

"Благодаря, че съм тук, във Враца, градът, който има жива и непрекъсната връзка с великия поет Христо Ботев. Благодаря на домакините, че ме поканиха и най-после мога да видя този невероятен фестивал, за който съм слушал толкова много пъти."

Председателят на журито на театралния фестивал във Враца проф. Васил Стефанов също приветства госта. Двамата се познават от 20-ина години, когато пиесата на Плевнеш е поставена за първи път в България: "Тази среща ме изненада, тъй като ние се срещнахме с него на площада. Познаваме се от години, неговата пиеса "Р" беше поставена първо на сцената на Народния театър, по времето, когато аз бях директор (това става през есента на 1992 г.)… На премиерата на тази постановка присъстваха за пръв и последен път премиерите на България и Македония, което беше своеобразен знак за сближаването на двете страни".

КОЙ Е ПЛЕВНЕШ:

СнимкаЙордан Плевнеш е македонски поет, драматург и дипломат, роден през 1953 година в Демир Хисар (Македония). Завършва Университета в Скопие, специализира в Ню Йорк и Париж.

Автор е на 17 книги, а негови пиеси са играни при огромен успех в САЩ, Франция, Русия, Англия, Румъния, Албания и страните от бивша Югославия. В България през есента на 1992 г. е поставена пиесата му "Р", която се играе от трупата на Народния театър "Иван Вазов".

Бил е посланик на Македония във Франция, Португалия, Испания, както и постоянен представител на Македония в ЮНЕСКО. В момента е съветник по културните въпроси на президента на Македония.
 

КАК ГО ОТРАЗИХА МЕДИИТЕ:

http://bnr.bg/vidin/post/100411304/makedonskiat-avtor-iordan-plevnesh-predstavi-tvorchestvoto-si-vav-vraca

http://konkurent.bg/article/17470/makedonec-predstavi-kniga-vuv-vraca

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1267842