Новини

Управителният съвет на НЕТА се събра във Враца

  21.05.2014 18:06  
Управителният съвет на НЕТА се събра във Враца

Управителният съвет на Нова европейска театрална асоциация (НЕТА) проведе днес свое събрание във Враца, на което маркира целите на най-голямата театралната мрежа в Югоизточна Европа през следващите 4 години. Форумът се проведе във Враца, където от 16 до 22 май се провежда 4-ия Международен фестивал на камерните театри, организиран от НЕТА и който се провежда паралелно с 25-ия Национален фестивал на малките театрални форми.
Президентът Благой Стефановски от Македония отчете, че в асоциацията вече членуват 60 театъра от 17 държави. НЕТА вече подготвя провеждането на грандиозен фестивал догодина през май в реновираната за 70 000 000 евро сграда на Националния театър в румънската столица Букурещ. Предложенията за участие в тази проява – ТNB, се събират до 30 септември, а след това комисия ще определи кои представления да се играят в северната ни съседка.
„Четири години провеждаме фестивал във Враца и мисля, че от това печели не само фестивала тук, но и публиката, която усеща новите тенденции в театралното изкуство в Европа. Ярък израз на тази тенденция е присъствието на театрална работилница „Сфумато” – „Медея – майка ми”, в селекцията на НЕТА”, заяви Стефановски.
Генералният секретар на мрежата Дамир Домитрович от Словения допълни, че най-голямата цел на НЕТА до 2017 година е създаването на собствена арт телевизия – НЕТА арт ТV, която да рекламира и показва продукцията на всички членове на организацията. За този грандиозен проект ще се търсят пари по европейски проекти.
Домитрович припомни на членовете на театралната мрежа, че всеки от тях може да провежда фестивали под егидата на НЕТА и посочи добрите примери в тази посока – Ex Ponto в Любляна, Словения, Враца, „Ристо Шишков” в Струмица, Македония, в Санкт Петербург, MESS в Босна и Херцеговина и др.
През следващите 4 години НЕТА ще подкрепя международното сътрудничество при създаването на спектакли между отделните страни, членуващи в мрежата. Като добра практика в тази посока беше даден и врачанският театър с последната му копродукция между Словения и Македония – „Тобелия” от Любомир Джуркович.

 

ИСТОРИЯ:
НЕТА е създадена през 2005 г. в Нова Горица, като през ноември 2004 г. Благой Стефановски събира театрали от Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Русия, Словения, Сърбия, Турция и Хърватска с идеята за учредяване на нова театрална мрежа. Целта на НЕТА е да разпространява театралното изкуство, да го популяризира и обменя опит на творби от различните държави, членки на мрежата.
Враца тази година е домакин на 4-ия Международен фестивал на камерните театри, организиран от НЕТА.

 

КАК ГО ОТРАЗИХА МЕДИИТЕ:

http://www.vratzaplus.com/index.php?lang=bg&r=home/t163/t17371

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1267126

http://vratzanews.com/bg/nay-golyamata-teatralnata-mrezha-v-goiztochna-evropa-markira-tselite-si-za-sledvashtite-4-godini-vav-vratsa/

http://tv.rimex-ltd.com/?p=48539

http://www.tv-vratsa.bg/bg/zasedanie-na-us-na-neta/