Новини

Кмет откри най-стария фестивал в България

  16.05.2014 18:34  
Кмет откри най-стария фестивал в България

Кметът на Враца Николай Иванов откри (днес, 16 май 2014 г.) 25-ия Национален фестивал на малките театрални форми и 4-ия Международен фестивал на камерните театри на НЕТА. Градоначалникът е председател на организационния комитет и даде начало на най-стария фестивал у нас:
„За мен е особена привилегия и чест да ви приветствам с добре дошли на този прекрасен фестивал… Надявам се, че ще дадете всичко от себе си, а ние ще ви възнаградим с овации”, заяви кметът на Враца.
Директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров прочете поздравителни адреси от министъра на културата д-р Петър Стоянович и от депутатите от Тотю Младенов и Петя Аврамова. Попдимитров благодари на всички управлявали Враца през годините от учредяването на фестивала през 1977 г. за усилията, положени за запазването на тази уникална културна проява: "Благодаря на всички кметове от 1977 година насам и на всички съвети, помагали фестивалът да го има. Благодаря на Враца, която направи всичко възможно този фестивал да го има!"
В дните до 22 май на три сцени във Враца ще се изиграят 19 постановки, 8 от които идват от чужбина. Повече от 300 театрали и артисти от Сърбия, Словения, Македония, Румъния, Косово, Гърция, България и Русия се срещат в града под Околчица, за да обменят идеи и да покажат тенденциите в развитието на театъра в своите страни.
Председател на журито, оценяващо спектаклите от НФМТФ, е проф. Васил Стефанов (дългогодишен директор на Народния театър „Иван Вазов”). В оценяването ще му помагат проф. Кристина Тошева и Стефан Янков. Екипът, който ще оценява чуждестранното участие, е в състав Нора Макарова от Русия, Гоце Ристевски от Македония и Тодор Кузманов. Новост в тазгодишното издание на културната проява са обсъжданията на постановките, което ще се състои всеки ден от 11 часа във фоайето на театъра. В дебатите могат да участват всички желаещи!

КАК ГО ОТРАЗИХА МЕДИИТЕ:
http://www.tribali.info/bg/kmetat-na-vratsa-otkri-teatralen-festival/#.U3ZD4Hb-vYE

http://www.vratzaplus.com/index.php?lang=bg&r=home/t163/t17311

http://vratzanews.com/bg/otkriha-25-iya-natsionalen-festival-na-malkite-teatralni-formi/

http://vratzanews.com/bg/za-25-ti-pat-lyubitelite-na-teatara-imat-povod-za-radost/