Новини

Представиха програмата на театралния фестивал

  07.05.2014 14:37  
Представиха програмата на театралния фестивал

25-ото юбилейно издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца и 4-ия Международен фестивал на камерните театри на Нова европейска театрална асоциация /НЕТА/ отново ще превърнат града под Околчица в културната столица на България и Балканите. 18 постановки, половина от които чуждестранни, ще бъдат показани на три сцени между 16 и 22 май, заяви директорът на Драматично-кукления театър във Враца Анастас Попдимитров. Той благодари на всички кметски управи на града от 1977 година, от когато се провежда най-старият театрален форум в България насам. „Понякога през годините фестивалът е бил на косъм от това да го няма, но въпреки икономическите проблеми и политическите трусове, този фестивал устоя и се превърна в запазена марка. Той е най-сигурният, най-предвидимият, най-качественият преглед на камерните театри в България”, заяви Попдимитров.
Селекционерът на българската програма на НФМТФ`14 Никола Вандов коментира избора за 8-те заглавия, които ще гледа врачанската публика: „Стоя зад всеки спектакъл, който съм избрал да бъде показан. Афишът е много достоен и е предназначен за всички вкусове, затова и зрителите ще останат доволни. Аз не обичам, когато съм в театралната зала, да не разбирам какво се случва на сцената. Затова съм избрал и такива, разбираеми, заглавия”, коментира Вандов, който за втори път е селекционер на врачанския фестивал, а общо 9 пъти е участвал в журито през годините. Той призна, че сам е поискал преди година да е селекционер, защото е искал българската програма на юбилейния фестивал да е конкурентна на международната.
Новото в тазгодишното издание на врачанския фестивал е, че ще се завърнат обсъжданията след спектаклите. Това ще става във всеки от фестивалните дни от 11 часа, като дискусиите ще са за играните представления миналата вечер и ще бъдат отворени за зрители и медии. Ще има 4-има театроведи – Нора Макарова, Веселина Гюлева, Гоце Ристевски и Тодор Кузманов, които ще бъдат медиатори на тези обсъждания. Вероятно те ще дадат и награди на 22 май вечерта при закриването на културната проява.
Анастас Попдимитров допълни, че бюджетът на фестивала е около 90 000 лева, от които са осигурени 40 000 лева, благодарение на 20 000 лева от общинския бюджет и още толкова от спечелена програма от Министерство на културата. „Останалите 50 000 лева са проблем на директора. И друг път е ставало дума, че ръководството на врачанския театър трябва да осигурява финансово фестивала. Ще се справим и този път”, обеща Попдимитров.
Наградният фонд на културната проява остава в размер на 6 000 лева, като отличия се дават за мъжка и женска роля, за режисура и сценография. Ще бъде присъдена и награда за най-музикалния актьори, която се връчва традиционно от проф. Стефан Драгостинов.
Председател на журито на НФМТФ ще бъде проф. Васил Стефанов, а членове – проф. Кристина Тошева и Стефан Янков.
По време на фестивалните дни ще бъде проведено общо събрание на /НЕТА/, след което ръководството на асоциацията ще замине за Букурещ. Там през лятото на 2015 г. в реновираната със 70 000 000 евро сграда на Националните опера и театър в румънската столица ще се проведе следващият фестивал на НЕТА. Очаква се сред поканените за форума да е врачанският театър, който е един от малкото в България, членуващи в организацията.

КАК МЕДИИТЕ ГО ОТРАЗИХА:
http://www.tribali.info/bg/vratsa-stava-kulturna-stolitsa-na-balgariya/#.U2ovyaL-vYE

http://www.vratzaplus.com/index.php?lang=bg&r=home/t163/t17217

 http://bnr.bg/hristobotev/post/100408885/sreshta-na-balgarski-i-evropeiski-teatar-vav-vraca