Новини

Врачанският театър с 4 награди от Румъния

  28.11.2013 10:38  
Врачанският театър с 4 награди от Румъния

Драматично-куклен театър – Враца спечели 4 награди от 18-ото издание на международния театрален фестивал, организиран от театър „Алесандру Давила” в румънския град Питещ. Късно снощи проявата беше закрита, а журито обяви резултатите.
Спектакълът „Боб” от Елин Рахнев печели наградата за най-добро представление на фестивала. Творбата е режисирана от македонския режисьор Люпчо Горгиевски и е едно от най-новите заглавия в афиша на врачанския театър.
Спектакълът „Търговци на презервативи” от Ханох Левин с режисьор Борислав Чакринов пък печели приз за най-добра сценография.
Трупата на ДКТ – Враца може да се похвали и с 2 от най-ценните персонални отличия на фестивала в Питещ. Анастас Попдимитров беше обявен за най-добър актьор в проявата, а специалната награда на журито е присъдена на Йоана Поповска. Персоналните награди на Попдимитров и Поповска са за участието им в „Боб” от Елин Рахнев.
Наградите в Питещ са поредното признание за врачанската трупа. „Боб” вече беше отличен с голямата награда на международния фестивал на НЕТА във Враца през май т.г., а си тръгна и с награда на критиката от международния фестивал „Ристо Шишков” в Струмица, Македония.
Румяна Мерджанска и Огнян Симеонов взеха съответно трета награда за женска и втора награда за мъжка роля от НФМТФ – Враца 2013 заради участието си в „Търговци на презервативи”.

Ето какво заяви директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров за фестивала, наградите и поредното признание за трупата в Европа:

Това е един доста интересен фестивал с богата история – 18-то издание. Популярен е в Румъния и Европа. Имаше много интересни актьорски и режисьорски попадения. Имаше селектирани постановки от Великобритания, Унгария, Косово, Сърбия. Румънските театрални центрове – Букурещ, Сибиу и Крайова също бяха представени на фестивала. Изобщо конкуренцията беше сериозна. Играха се по три представления на ден между 22 и 27 ноември.
Врачанският театър беше поканен да участва с „Търговци на презервативи” от Ханох Левин под режисурата на Борислав Чакринов и копродукцията ни с Малдрамски театър в Битола, Македония – „Боб” от Елин Рахнев с режисьор Люпчо Горкиевски. С огромно удоволствие прочетох изпратената ми вече от Румъния информация, че нашите две представления са спечелили 4 награди.
Най-голямата награда – „Гран При за представление” взима „Боб”. Колежката Йоана Поповска взима специалната награда на журито за ролята си в същия спектакъл, а моя милост – е удостоен с приза за най-добър актьор на фестивала. А пък „Търговци на презервативи” са с награда за най-добра сценография. Искам да отбележа, че „Търговци на презервативи” се хареса страшно много и на публика, и на жури, но предполагам, че на спектакъла е присъдена само тази награда, просто защото няма други призове на самия фестивал…
Аз съм изключително удовлетворен, защото това е поредният голям успех на театъра извън пределите на България и то на място, където има сериозен европейски театър. И където може да се направи една равносметка къде се намира Врачанския театър в Европа. Доволен съм, защото нашата работа беше оценена.
Какво предстои в най-скоро време? Продължаваме събитията в нашия 75-и творчески сезон. Продължаваме да празнуваме, но и да работим. Буквално в следващите дни ни предстои да започнем най-новата си постановка – „Женитба” от Н.Гогол под режисурата на сръбския режисьор Владимир Лазич. След нова година и унгарският режисьор Жолт Пожгаи ще започне работа при нас с ново заглавие. Тези, които се интересуват от театър, виждат колко много представления играем на нашите сцени.
Надявам се да доставяме удоволствие на нашата публика, защото това е и смисъла на театъра – тук и сега!

 

 

КАК МЕДИИТЕ ОТРАЗИХА НОВИНАТА :

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1180898

http://www.vratzadnes.com/page.php?n=211633&SiteID=922

http://konkurent.bg/article/7355/dkt-vraca-se-zavurna-s-4-nagradi

http://radiovidin.bnr.bg/News/Pages/Vrachanskiiat-teatyr-se-vyrna-s-nagradi-ot-mezhdunaroden-festival.aspx

http://zovnews.com/bg/teatar-se-varna-s-nagradi-ot-mezhdunaroden-festival/

http://www.zovzaistina.com/MATERIAL-1311.htm