Новини

75-ият творчески сезон започва с турне в чужбина

  02.09.2013 13:56  
75-ият творчески сезон започва с турне в чужбина

Юбилейният 75-и творчески сезон на Драматично-куклен театър във Враца започва с участие в реномиран европейски фестивал. На 4 септември /в сряда/ на сцената на международния фестивал „EnPonto” в столицата на словения Любляна ще бъде показан спектакълът „Столовете от Йожени Йонеско (фестивалът се организира от Нова европейска театрална асоциция /НЕТА/ и е арена на най-добрите европейски театри, които показват продукциите си в камерните форми и експерименталните театрални форми). Творбата е копродукция на врачанския театър и Малдрамски театър в Битола, Македония, а в него участват Анастас Попдимитров и Йоана Поповска.
За участието си в същата постановка Анастас Попдимитров се завърна в средата на юли от Македония с наградата „Актьор на Европа”, която му беше присъдена от журито на фестивал, организиран от Македония, Гърция и Албания. За фестивала на Преспанското езеро разказва директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров:
„Това е един фестивал, който се провежда за 11 година. В него са ангажирани 3 държави – Македония, Гърция и Албания.
Тази верига от фестивали се провежда в трите държави, като обединяващата идея е Преспанското езеро, което е и в трите държави – Албания, Гърция и Македония. И това обединява усилията им за провеждане на този фестивал-конкурс – за определянето на актьор на Европа на езерото без граници. Фестивалът продължи в сериозната конкуренция на театри от 8 държави, сред които Швеция, Гърция, Словения, Македония, България, Турция. Ние с Йоана Поповска представихме компродукцията на Драматично-куклен театър - Враца и Малдрамски театър – Битола – това е спектакълът „Столовете” от Йожен Йонеско. Представлението ни направи много силно впечатление и макар че се игра в началото на конкурсната програма от фестивала, за него се говореше през цялото време, а в края – взе и най-голямата награда. Авторитетното жури, с председател големият европейски и македонски кино и театрален актьор Мето Йовановски, присъди наградата за актьор на Европа през 2013 година на мен. Това е едно признание както за българската култура, така и за врачанския театър.”
Участието на спектакъла „Столовете” в Любляна, Словения е само първата крачка към серията от пътувания, които се очертават през следващите месеци за творбата. От септември до май догодина постановката ще се изиграе на сцените на още 3 държави от два континента: „Спектакълът „Столовете” например беше селектиран да се представи на фестивала на Йонеско, който се провежда в Торонто /Канада/ през май 2014 година. Същото представление ще бъде показано през септември на международния фестивал „ExPonto” в Любляна /Словения/. През март догодина пиесата е селекционирана да се играе на Първия международен фестивал на театър „Таганка” в Москва, който е свързан с 50-годишния юбилей на театъра. Както и в театър „Комисаржевская” в Санкт Петербург, където освен „Столовете”, ще се играе и „Боб”. Спектакълът „Боб” пък е селекциониран за Струмица /Македония/, където ще се играе през септември.”, допълни Анастас Попдимитров.
Публиката във Враца ще може да гледа „Столовете” от Йожени Йонеско към края на месец октомври. Още отсега обаче интересът към творбата е огромен.

ЕТО КАК МЕДИИТЕ ОТРАЗИХА НОВИНАТА:


http://www.tribali.info/bg/vrachanskiyat-teatar-s-uchastie-v-enponto/#.UiRuPn_BVkg

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1137988