Новини

Напусна ни Цветана Гайдарджиева

  18.07.2013 16:26  
Напусна ни Цветана Гайдарджиева

На 18 юли, на 84 години, ни напусна голямата актриса, една от легендите на врачанския театър – Цветана Гайдарджиева.
Цветана Гайдарджиева е родена на 6 април 1929 г. в гара Самуил, община Разград. През 1948 г. завършва Американския девически колеж в Ловеч. Започва кариерата си като стажант-актриса в Разградския театър, когато е на 20 години. Играе в трупите на Кюстендилския, Силистренския и Толбухинския /сега Добрички/ театри. От 1968 г. е във Врачанския драматичен театър.
Пресъздава над 100 женски роли на сцената. Никога не си позволи да остане в сянката на големия български актьор Иван Гайдарджиев, чиято съпруга беше. Техен син е обичаният врачански актьор Теодор Гайдарджиев. Незабравими за врачанската публика ще останат превъплащенията й в баба Гицка в „Големанов”, Жоржет в „Училище за жени” от Молиер, Глория Шипченска от „Любов” и „Щефи” от Щастие” на Орлин Василев. След 1986 г. създава авторски спектакъл за деца „Бабини приказки”, който е гледан от хиляди деца.
Носител е на орден „Кирил и Методий” – I степен. За приноса й в областта на културата е удостоена с Наградата на Враца през 1998 г.

Поклонението пред тленните останки на Цветана Гайдарджиева ще се състои на 19 юли /петък/ от 10 до 12 часа във фоайето на Драматично-куклен театър – Враца.