Новини

Анастас Попдимитров стана актьор на Европа за 2013 година

  16.07.2013 12:20  
Анастас Попдимитров стана актьор на Европа за 2013 година

Директорът на Драматично-кукления театър във Враца Анастас Попдимитров получи наградата „Актьор на Европа за 2013 година”. Голямата награда беше връчена в края на миналата седмица, когато завърши театрален фестивал, организиран от Гърция, Македония и Албания край Преспанското езеро. Отличието беше присъдено от авторитетно жури, председателствано от македонският кино и театрален актьор Мето Йовановски.
Призът е за участието на Анастас Попдимитров в спектакъла „Столовете” от Йожени Йонеско, който е копродукция на ДКТ – Враца и Малдрамски театър в Битола, Македония. Повече за наградата и фестивала разказва Анастас Попдимитров:
„Това е един фестивал, който се провежда за 11 година. В него са ангажирани 3 държави – Македония, Гърция и Албания. Любопитна подробност е, че при първото издание на фестивала – през 2002 година, тази награда се печели от друг българин. Това е Мариус Куркински. Сега, в 11-ото издание, отново българин печели тази престижна награда.
Тази верига от фестивали се провежда в трите държави, като обединяващата идея е Преспанското езеро, което е и в трите държави – Албания, Гърция и Македония. И това обединява усилията им за провеждане на този фестивал-конкурс – за определянето на актьор на Европа на езерото без граници. Тази година беше повдигната и идеята за Балкани без граници – което е идеята на нормалните хора, които живеят на Балканите.
Състезанието беше сериозно – започна с едно представление на Ана Петерсон от Стокхолм /Швеция/, която получи почетна награда заради моноспектакъла й „Госпожица Юлия” от Аугуст Стриндберг . Ана Петерсон е една от любимите актриси на Питър Брук. Фестивалът продължи в сериозната конкуренция на театри от 8 държави, сред които Швеция, Гърция, Словения, Македония, България, Турция. Ние с Йоана Поповска представихме компродукцията на Драматично-куклен театър - Враца и Малдрамски театър – Битола – това е спектакълът „Столовете” от Йожен Йонеско. Представлението ни направи много силно впечатление и макар че се игра в началото на конкурсната програма от фестивала, за него се говореше през цялото време, а в края – взе и най-голямата награда. Авторитетното жури, с председател големият европейски и македонски кино и театрален актьор Мето Йовановски, присъди наградата за актьор на Европа през 2013 година на мен. Това е едно признание както за българската култура, така и за врачанския театър. За първи път с колежката Йоана Поповска ни разделят при наградите – досега сме печелили за дует, за изпълнение, но за първи път наградата ми я дадоха само на мен, макар че Йоана е получавала вече това отличие, но в друго издание и с друг спектакъл. Така или иначе няма ревност за наградата у състава на това представление!”.
Наградата „Актьор на Европа за 2013 година” е поредното отличие за спектакъла „Столовете”, в който участва Попдимитров. През следващите месеци творбата ще обиколи фестивали от канадския град Торонто до руската столица Москва и Санкт Петербург, където е селектирана в основната конкурсна програма.


ЕТО КАК МЕДИИТЕ ОТРАЗИХА НОВИНАТА:

http://www.theatre.art.bg/novina.php?news_id=2258&sort=July-2013
http://www.tribali.info/bg/anastas-popdimitrov-e-aktor-na-evropa-/#.UeTy5ayZmAI
http://www.vratzaplus.com/index.php?lang=bg&r=home/t163/t14014

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-07-17&article=458277

http://konkurent.bg/article/1709/anastas-popdimitrov-veche-e-aktuor-na-evropa