Новини

Жолт Пожгаи идва във Враца заради "Лизелоте и месец май"

  30.05.2013 14:24  
Жолт Пожгаи идва във Враца заради \

В четвъртък, на 6 юни, във Враца ще се играе спектакълът „Лизелоте и месец май”. Началото на постановката е от 19 часа в камерна зала, а сред зрителите се очаква да е и авторът на пиесата – унгарецът Жолт Пожгаи. Компания ще му прави режисьорът на продукцията Венцислав Асенов.
Жолт Пожгаи е популярен филмов и театрален режисьор в родината си Унгария. Роден е през 1960 г. в Печ, Унгария. Още на 14 години става режисьор на театрална трупа в родния си град и оттогава е свързан с театъра, независимо, че е работил като пощальон, санитар, шофьор… В момента е на Нов театър, Будапеща. Сред по-известните му творби са: „Хораций”, „Восъчна птица”, „Хлапето”, „Пророчески валс”, „Курвата и чудовището”, „Обичам те, театър” и др.
В чест на Деня на детето и Деня на Враца – 1 юни, пък д-р Янко Здравков откупи и раздаде 50 билета за талантливи тийнеджъри от Враца и региона. Избраните от д-р Здравков, който е бивш народен представител от Враца, ще гледат в четвъртък именно постановката „Лизелоте и месец май.
Спектакълът „Лизелоте и месец май” на ДКТ – Враца беше отличен с 2 награди на завършилия на 22 май 24-ия Национален фестивал на малките театрални форми – ІІ награда за женска роля на Жана Рашева и ІІІ награда за мъжка роля на Константин Соколов. Отделно от това пиесата има приз за най-добър спектакъл на Фестивала на камерните театри в Питещ, Румъния, както и награда за сценография на същия международен фестивал.