Новини

Откриха най-стария театрален фестивал в България

  16.05.2013 18:24  
Откриха най-стария театрален фестивал в България

Кметът на Враца инж. Николай Иванов откри 24-ия Национален фестивал на малките театрални форми и 3-ия Международен фестивал на камерния театър на НЕТА днес – 16 май. В дните до 22 май на три сцени в Драматично-кукления театър ще се изиграят 18 постановки, половината от които с чуждестранно участие. Повече от 300 актьори и театрали от Албания, България, Литва, Македония, Румъния, Словения, Сърбия и Черна гора ще си оспорват наградния фонд и аплодисментите на две журита. Председател на българското е Никола Вандов, а на международното Нора Макарова.
Директорът на ДКТ – Враца Анастас Попдимитров приветства участниците и гостите в най-стария форум:
„За мен е изключителна радост да ви приветствам в годината, в която ще честваме 75-годишнината на Врачанския театър и да съм на откриването на най-стария театрален форум в България.”
Кметът на Враца инж. Николай Иванов пожела на добър час на всички участници:
„Горд съм, че съм тук с вас и можем да продължим една стара традиция – благодарение на този фестивал Враца да е театралната столица на България, а защо не и на Европа!”
Сред официалните лица беше проф. Кирил Топалов, съветник на президента Росен Плевнелиев по въпросите на културата, духовността и националната идентичност. Той заяви, че неведнъж е бил участник и гост на най-стария фестивален форум в България:
„Идвал съм и друг път на този фестивал. Дори една моя постановка получи заслужена първа награда на него през годините. С радост установих, че във време на икономическа криза и бездуховност, този фестивал не само се е съхранил, но и развил. Той вече не е само национален, но е и международен. Той не би бил това, ако нямаше енергията на своя прекрасен директор и на силния кмет, който има града ви. Браво!”
Във Враца заради двата фестивала дойдоха президентът на Нова европейска театрална асоциация Благой Стефановски и генералният секретар на НЕТА Дамир Домитрович. Те ще ръководят утрешната генерална асамблея на управителния съвет на НЕТА, която ще се проведе от 12 часа във Враца.

През първия ден бяха изиграни два спектакъла - продукцията на ДКТ - Враца "Лизелоте и месец май" от Жолт Пожгаи и "Вълшебна нощ" по текстове на Мрожек, Бекет и Йонеско.