Новини

В Европа оцениха Врачанския театър

  25.11.2012 15:37  
В Европа оцениха Врачанския театър

Постановки на Драматично-кукления театър във Враца донесоха три отличия от ХVI Международен фестивал на камерните театри в румънския град Питещ. Една от най-авторитетните културни прояви в северната ни съседка събра между 16 и 22 ноември в театър „Александър Давила” трупи от България, Сърбия, Македония, Унгария и Румъния, като на сцените на фестивала бяха изиграни цели 15 спектакъла.
Продукцията „Столовете” от Йожен Йонеско, режисирана от Любчо Георгиевски, получи специалната награда на журито на фестивала. Блестящата игра на Анастас Попдимитров и Йоана Поповска беше оценена не само от експертите, но и от публиката. Спектакълът е копродукция между Драматично-куклен театър – Враца и Малдрамски театър – Битола, Македония и досега е игран в Москва, Киев, Букурещ, Скопие, Битола, Прищина, Лондон и София, а има покани за представления в Хановер, Германия и Брюксел, Белгия (Броени ни след отличаването си в Питещ, „Столовете” ще се изиграе и пред публиката във Враца – на 26 ноември /понеделник/ спектакълът започва от 19 часа в балетна зала, като за него все още има свободни места. Във вторник, 27 ноември, спектакълът ще се играе в камерна зала, но билети за това представление няма повече от 10 дни, след като бяха изкупени.)
Най-новото заглавие от репертоара на ДКТ – Враца – „Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи пък донесе две награди от Румъния. Спектакълът на режисьора Венцислав Асенов получи приз за най-добър спектакъл на фестивала след единодушното становище на международното жури с председател Драган Яковлевич от Сърбия. Освен това сценографията на врачанския спектакъл, която е дело на Маноела Дойчинова, също получи отличие за най-добро оформление и костюми. Наградите дойдоха и като признание за страхотното представление, което изнесоха Жана Рашева и Константин Соколов пред румънската публика. Сценичният и технически екип на постановката от Враца пък предизвика удивлението на румънските си колеги, след като едва не счупи световния рекорд за най-скоростно сглобяване и разглобяване на декорите по сцената.