Новини

Враца посреща театрали от Европа

  03.11.2010 06:21  
Враца посреща театрали от Европа

Следващото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца, което ще се проведе в средата на май 2011 година, ще е част от международен фестивал. Той ще се реализира под егидата на най-голямата организация на театрални институции на Стария континент - НЕТА /Нова европейска театрална акция/. Решението бе взето в края на миналата седмица в Сараево. В столицата на Босна и Херцеговина се проведе съвещание на управителния съвет на НЕТА, в което се включи директорът на Драматично-кукления театър във Враца Анастас Попдимитров.
През май тази година ДКТ - Враца бе приет официално за член на НЕТА, а президентът на организацията Благое Стефановски от Македония и генералният секретар Дамир Кос пристигнаха за церемонията в града под Околчица. Тогава в нея се включиха уважавани театрални капацитети от България, сред които Маргарита Младенова, директор на театър "Сфумато" и все още директорът на Военния театър Митко Тодоров, който в момента е заместник-министър на културата.
Изборът Враца да стане домакин на фестивал, организиран от НЕТА, е невероятен шанс, който се открива пред културната общност в България. Най-голямата организация на театрали в Европа провежда по два фестивала годишно - пролетен и есенен (след форума във Враца през май, домакин на следващата проява ще е Любляна, Словения).