Новини

Анастас Попдимитров оглави БАРОК

  19.10.2010 06:27  
Анастас Попдимитров оглави БАРОК

Директорът на Драматично-куклен театър във Враца Анастас Попдимитров беше избран за председател на Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/. На общо събрание на БАРОК, проведено в петък /15 октомври/, Попдимитров оглави най-авториретната организация в сферата на културата, в която освен сценичните изкуства - театрални, танцови и музикални, влизат и библиотечните и читалищните ръководства.
Анастас Попдимитров досега беше член на управителния съвет на БАРОК. Той наследява поста от настоящия заместник-министър на културата Митко Тодоров.
Анастас Маринов Попдимитров е роден на 31 май 1958 г. в София. Директор е на Драматично-кукления театър във Враца от 1995 г. Творческата му биография започва през 1982 г. след дипломирането му в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" като актьор в Шуменския театър. От 1986 г. е в ДКТ - Враца. Между 1999 и 2003 г. е и заместник-кмет на община Враца.

Има повече от 100 значими роли. Най-важни за творчеството му са: Пък в "Сън в лятна нощ" на Уилям Шекспир; Ракитин в "Месец на село" от Николай Тургенев; Амфитрион в "Амфитрион и Алкмена" на Клайст; Вуйчо Ваньо от "Вуйчо Ваньо" на Антон Чехов; Езоп от "Лисицата и гроздето" от Гилермо Фигейредо.
Получавал награди за: Специална награда за главна мъжка роля на МТФ "Подмосковное вечера" - Москва 2006 за Одуванчиков-Онов-Аглая в "Ела при мен, Кремъл!"("Карнавал") от Алексей Казанцев; Втора награда на НФМТФ Враца 2006 за същата роля; Втора награда от НФМТФ Враца 2009 за Хлудов в "Сънувах бяг" от Михаил Булгаков.

Има участия в международни театрални фестивали в Москва, Белград, Крагуевац, Букурещ, Струмица, Питещ и др.