Новини

Поканиха спектакъл на ДКТ-Враза на международен фестивал

  29.06.2010 05:29  

Авторският спектакъл на Димитър Мартинов "Последен час - Яворов" получи покана за участие в международен театрален фестивал в република Македония. Постановката ще се играе на 8 юли на сцената на фестивала "Актьор на Европа" в Преспа, Македония. Творбата е едно от шесте нови заглавия в 71-ия творчески сезон на Драматично-куклен театър - Враца. Тя е поредният качествен продукт признат зад граница и дело на трупата, начело на която е Анастас Попдимитров. Неслучайно преди дни Съветът на европейската научна и културна общност и Официално представителство на уникалните селища в Европа наградиха със "Златна книга" ДКТ - Враца заради "завоюван висок престиж, обществено признание и принос на институцията към българската култура".

НЯКОЛКО ДУМИ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

"Последен час - Яворов" е авторският спектакъл на Димитър Мартинов, който беше показан за първи път на сцената на ДКТ-Враца на 26 март тази година. Поради големия зрителски интерес към нея, постановката бе показана извън конкурсната програма по време на Националния фестивал на малките театрални форми Враца - 2010 г. Творбата е по документирани думи на П.К.Яворов и пресъздава последния час от живота на гениалния поет, революционер и радетел за свободна Македония. Освен значимото присъствие на Димитър Мартинов на сцената, си заслужава да се отбележи факта, че музиката е на Теодосий Спасов. За консултанти са привлечени доказани родни експерти по психология и фолклор.

"Последен час - Яворов" е шестото премиерно заглавие през настоящия творчески сезон след кукленото "Танцуващи ръце", моноспектакълът на Теодор Гайдарджиев "Теорията на Ел Ти за домашните любимци" от Стивън Кинг, "Най-истинският" ("Същият този Мюнхаузен") от Григорий Горин и "Тестът" ("Храбрият Симон Корах") от Лукас Берфус и "Една жена - трима мъже" от Петър Петрович-Пеция. Може да звучи нескромно, но не са много българските театри в провинцията, които за 1 сезон да извадят 6 нови заглавия на постановки.