Новини

Драматично-куклен театър - Враца получи "ЗЛАТНА КНИГА" - почетна значка

  24.06.2010 05:20  
Драматично-куклен театър - Враца получи \

Съветът на европейската научна и културна общност и Официално представителство на уникалните селища в Европа
наградиха в четвъртък Драматично-куклен театър - Враца с отличието "ЗЛАТНА КНИГА" - почетна значка заради "завоюван висок престиж, обществено признание и принос на институцията към българската култура". Призът беше връчен на директора на ДКТ Анастас Попдимитров на официална церемония на 24 юни в столичната галерия "Финес", на ул. "Христо Белчев" №17. Той получи приза от Елена Баева, директор на театрален колеж "Любен Гройс" в присъствието на председателя на неправителствената организация, връчила отличието - Росица Златанова.

Както вече имах вмъзможност да ви поясня, наградата представлява значка във формата на разтворена книга. Тя е изработена в Монетния звор и е от 24-каратово злато. Досега отличието е връчено на повече от 180 авторитетни представители на българския научен и културен елит. Сред тях са: оперната певица Райна Кабаиванска, патриотката Силви Вартан, доскорошният директор на военния театър и настоящ заместник-министър на културата Митко Тодоров, проф. Андрей Пантев и много други.
Наградата е признание за усилията, които полага ръководството на ДКТ - Враца за утвърждаването на институцията както и за успехите, постигнати в настоящия 71-и творчески сезон.

А сезонът наистина е успешен - от октомври 2009 до юни 2010 г. на различните сцени на ДКТ - Враца са изиграни около 200 представления. По време на Националния фестивал на малките театрални форми през май в града под Околчица можеха да бъдат видени най-добрите спектакли, правени на българска сцена през последната година, както и творби от Македония, Русия, Сърбия, Румъния, наши постановки се играха на сцените в Белград /Сърбия/ и Питещи /Румъния/, Ботевград и Монтана, Козлодуй и Борован, Криводол и Мизия...