Новини

Враца е театралната столица на България до петък

  17.05.2010 06:23  

Кметът на община Враца д-р Костадин Шахов вдигна вчера завесата на 21-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми. Градоначалникът откри най-стария театрален фест в България в компанията на Красимира Филипова, директор на дирекция "Изкуства и творческо поколение" в Министерство на културата, народният представител от политическа партия ГЕРБ д-р Янко Здравков и директора на Драматично-куклен театър - Враца Анастас Попдимитров.
14 постановки, сред които 5 чуждестранни /две от Македония и по една от Сърбия, Русия и Румъния/, ще си оспорват награден фонд от 6 000 лева. Жури, председателствано от проф. Ромео Попилиев и членове Кремена Бабачева и Никола Вандов ще отсее най-добрите, за да ги подреди в класациите за мъжка и женска роля, режисура и сценография. Най-музикалният актьор на сцената на ДКТ - Враца пък ще пролучи специален приз от Стефан Драгостинов. Според селекционера Асен Констатнинов, най-добрите театрални постановки в България могат да бъдат видени на сцените на ДКТ - Враца до петък, затова градът се превръща в театралната столица на България.
За първи път в 30-годишната история на фестивала ще има класация и на международните творби. Жури, председателствано от Нора Макарова, в което влизат Драгана Бошкович и Юрий Юшкевич, ще определят най-достойните за наградите във Враца.