Състав

Емона Илиева

Емона Илиева

ЕМОНА ИЛИЕВА е родена в гр. Добрич. Обучава се в школата при проф. Н. Сейкова в НАТФИЗ. След това завършва специалността Актьорско майсторство за драматичен театър в Театрален Колеж "Любен Гройс" в класа на проф. Е. Баева през 2016г., а сега е Магистър по специалността „Театрално изкуство и общество“, НБУ.

Емона е част от трупата на Драматично-куклен театър Враца от 2016 г. Участва в спектаклите "Летене", реж. В. Вихърова, "Бащата", реж. Л. Георгиевски, "Ромео и Жулиета" , реж. В. Асенов, "Предградие" , реж. Евгени Будинов, "Красавицата и княза", реж. Николай Поляков. 

Младата актриса има участия и в различни театрални проекти, фестивали, уъркшопове и работни програми в България и чужбина. Част от тях са с Европейската театрална организация Euroculture en Pays Gentiane,  представлението "Don Quichotte", Франция, 2016, Работната програма в "The Workcenter of J.Grotowski and Thomas Richards", Италия, 2018 и Актьорската работна програма в SCOT Company, Япония, 2019, също така е част от музикалната обучителна програма Academia Musica на Фондация Йордан Камджалов през 2018-2019. Работила е с режисьори като В.Пърликов, Ани Васева, Н. Поляков, Н. Сейкова, В. Асенов, В. Вихърова, М. Младенова, Ованес Торосян и др.

Едни от последните й театрални проекти в България извън Врачанския театър са "Пиеса за нас" и "Пътуване към ада" реж. Ани Васева, моноспектакълът "Хирошима", реж. Стодара, "Нарцис и Ехо", реж. Ованес Торосян и "Hot Spots- открита градска линия", реж. В . Вихърова като и двата са част от Пловдив 2019. Най-последното й участие е в театралния формат "МОНОЛОЗИТе МИ с Емона Илиева" в галерия MOZEI, София, 2020.

Емона е сред първите стипендианти на Национална стипендия „С усилия към звездите“ на фондация „Културни перспективи“ в област „Театър“ за 2019г, с ментори Ина Кънчева и Явор Гърдев. Любимото й хоби е да свири на нейната лира Роузлинд.